
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. maddesi uyarınca sahip olunan gayrimenkullerin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satıldığı takdirde, bu satış işleminden doğan kazançtan alınan vergidir.
Verginin mükellefi : Gayrimenkulün sahibi yani taşınmazı satandır.
Gayrimenkulün iktisap tarihi: İktisap tarihi olarak, gayrimenkulün alıcı adına tapuya tescil edildiği tarih esas alınmalıdır. Fakat fiilen kullanma tarihi, tapu tescil tarihinden önce ise fiilen kullanma tarihi esas alınır.
Verginin beyan ve ödeme zamanı : Gayrimenkul değer kazancı elde edildiği yılı takip eden bir sonraki yılın mart ayına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine beyanname verilir. Beyanname Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazır beyan sisteminden elektronik ortamda da verilebilir. Vergi ödemesi ise Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödenir.
Gayrimenkul Değer Artışı Kazancı Vergisinin Hesaplanması : Gelir Vergisi Kanunu mükerrer 81. maddesi uyarınca, gayrimenkulün alış değeri ile elden çıkarılan aydan önceki ayın Yİ-ÜFE verileri çarpılarak bulunan tutar, iktisap edinilen aydan önceki ayın Yİ-ÜFE’ye bölünür.
Elde edilen tutarlardan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Kanunu mükerrer 80. maddesi uyarınca her yıl yeniden hesaplanan istisna tutarı çıkartılır.
Değer artış kazancından indirilecek giderler (belgelendirilmek şartıyla tapu harcına ilişkin tutarlar, başka bir gelirden indirim konusu yapılmamış konut kredi faizleri) var ise bu giderler de vergi matrahından düşülür.
Bulunan vergi matrahı üzerinden gelir vergisi dilimine göre ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanır.

Comments